Vi bruger cookies til at tilpasse vores indhold og til at montere fejl på vores hjemmeside. Vi deler også oplysninger om din brug af vores hjemmeside med vores analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med andre oplysninger, du har givet dem, eller som de har indsamlet fra din brug af deres tjenester.
Læs vores cookiepolitikKronebehandlinger
Kronebehandling anvendes hvis en tand er så destrueret, at den ikke kan rekonstrueres med en almindelig fyldning. Krone kan også være påkrævet, hvis der er en revne i tanden eller på kosmetisk indikation (uheldsskader, caries, misfarvninger osv.)
Ofte anbefales det også at krone rodbehandlede tænder for at undgå at den ”sprøde” tand knækker som følge af tyggetrykket.
Under lokalbedøvelse slibes tanden i facon og der tages aftryk af denne og de modstående tænder. Til slut laves et sammenbidsaftryk og tanden forsynes med en aluminiumshætte eller et plastprovisorium. Aftrykket sendes nu af sted til et dentallaboratorium, hvor teknikeren efter vores anvisninger laver den type krone vi ønsker. Arbejdet vil typisk tage 10-14 dage, hvorefter kronen endelig indprøves i munden på patienten og cementeres på tanden.
I dag findes der et stort udvalg af materialer til kronefremstilling.
Metalkeramiske kroner er bygget af en metalkerne med påbrændt porcelæn. Metallet giver styrke. Porcelænet giver et naturligt udseende. Kronetypen kan anvendes på de fleste tænder.
Fuldkeramiske krone. I fortandsområdet anvendes oftest kronetyper af rent porcelæn, da de giver et flot kosmetisk resultat. Førhen var disse materialer mest brugt i fronten, hvor belastningen er mindre end i kindtandsregionerne, men i dag findes der flere nyere porcelænstyper, som er stærke nok til, at klare tyggetrykket på små og store kindtænder også.
Guldkroner har en hårdhed der minder meget om de naturlige tænder og man får derfor et meget naturligt slid på disse. Guld kan derfor med fordel anvendes på de store kindtænder, hos patienter, der har et stort slid..
Hvis tanden er rodbehandlet, er den ofte også meget destrueret. Det kan derfor være nødvendigt at forstærke den med en stiftopbygning inden kronebehandlingen.
Opbygningen sidder fast i roden og erstatter en del af den manglende tand.
Afhængig af resttandsubstansen kan tandlægen vælge at lave en støbt opbygning, som fremstilles individuelt på et dentallaboratorium eller at cementere en titaniumstift i tanden, hvorefter der opbygges med et specielt plastmateriale omkring.
Brobehandling
En bro anvendes til erstatning af mistede tænder og består i princippet af sammenkædede kroner. Broer fremstilles ligesom kroner ved at de bærende tænder slibes til og der tages aftryk af disse.
Hvis man mangler én tand skal man typisk slibe på de 2 nabotænder, men jo flere tænder broen skal erstatte jo flere naturlige tænder skal der være til at bære.
En bro sidder fast og giver hurtigt en fornemmelse af ”egne” tænder. Sammenlignet med en aftagelig delprotese vil den udgøre en mindre cariesrisiko for nabotænderne og den optager også meget lidt plads i forhold til denne.
Modtag et gratis og uforpligtende tilbud
Udfyld dit navn og telefonnummer, og så ringer vi dig op hurtigst muligt, med et uforpligtende tilbud.